zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Da Vinci operatierobot voor laparoscopie en thoracoscopie

Klik op "Operatie in tekst" voor tekstuele informatie met betrekking tot deze operatie

U kunt op de foto's klikken voor een vergroting...

Het gebruik van een operatierobot (zoals een zogenaamde Da Vinci) zorgt voor een enorme toename van de manouvreerbaarheid van de instrumenten welke tijdens een laparoscopie gebruikt worden. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het gebruik van kleine 'polsgewrichtjes' aan het einde van de bewegende instrumenten van de operatierobot.
 
Bij gebruik van een Da Vinci operatierobot wordt de patient nog altijd geopereerd door de chirurg, maar deze staat niet in steriele kleding aan de operatietafel. De opererende chirurg neemt plaats achter de operatierobot welke op een andere plaats in de operatiekamer staat opgesteld. Theoretisch zou deze bedieningsapparatuur ook op een andere plaats in het ziekenhuis (of zelfs buiten het ziekenhuis) kunnen staan.
 

Met behulp van een Da Vinci robot kunnen zr precieze verrichtingen worden uitgevoerd tijdens een laparoscopie. De vingers van de chirurg zijn zeer selectief verbonden met de robot en de chirurg krijgt een drie dimensioneel  beeld van het operatiegebied.

 
 
 
 
 
laatste aanpassing van deze pagina: 19-7-2007
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.