zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Herniaties van de buikwand (breuken)
Liesbreuk

Klik op "Operatie in tekst" voor tekstuele informatie met betrekking tot deze operatie

U kunt op de foto's klikken voor een vergroting...

Om zeker van een diagnose te zijn is soms aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een echo of een CT-scan foto 1 en 2). Bij foto 1 is te zien dat een deel van de buikinhoud tussen de rode pijlen door naar buiten puilt (de hals van de breuk zie verderop).
 

Op figuur 2 is een andere doorsnede te zien waar alleen de breukzak te zien is, deze is omstippeld.

 
De operatie:<br><br>
Eerst wordt begonnen met het voelen waar de breuk zit, bij verdenking op een beklemde liesbreuk wordt meestal een incisie boven de lies gemaakt (zie foto 3). Soms wordt een eerste snee anders gelegd, omdat de breuk dit vereist vanwege de plaats of grote van de breuk.
 
Na het openen van de huid stuit je op de eerste laag, 'de fascie' (=het peesblad) van de buitenste schuine buikspier (m. obliques externus)
 

Hier links ziet de 'fascie' met daaronder de breukzak doorschemeren (met stippellijn gemarkeerd, foto 5).

 

In de breukzak kunnen zich darmen bevinden (foto 6, de darmen zijn te zien in de stippellijn).

 
De breukzak wordt duidelijker als de fascie gespleten wordt (foto 7). <br><br>De breuk heet beklemd als de darmen niet spontaan terug kunnen, dit komt vaak door een nauwe 'hals' (foto 7, de hals bevindt zivh binnen de stippllijn). Deze hals kan zelfs zo nauw zijn dat de bloedvoorziening van de darmen ingevaar komt. Dan kan het zijn dat een deel van de darmen afsterft en moet er een deel weggenomen worden. Anders worden de darmen terug geduwd .
 
Dan houd je een lege zak over (foto 8) welke verwijderd wordt, en dan wordt er een versteviging bij de breuk-opening gemaakt om herhaling te voorkomen (zie tekst bij liesbreuk)
laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.