zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Da Vinci operatierobot voor laparoscopie en thoracoscopie

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie


Robotchirurgie bij kijkoperaties in de buik of borstholte (gebruik van een Da Vinci-robot bij laparoscopie en thoracoscopie)


Sinds een aantal jaren worden robots gebruikt voor kijkoperaties in de buik en borstholte. Voor meer informatie over kijkoperaties gaat u naar respectievelijk het hoofdstuk 'laparoscopie' of 'thoracoscopie'. Een video met een gedetailleerd overzicht van het gebruik van de Da Vinci operatierobot ziet u op de website van IntuÔtive Surgical.


Kijkoperaties hebben voor patienten veel voordelen, zoals een kleinere wond, minder pijn na de operatie en een sneller herstel. Voor een chirurg is een kijkoperatie over het algemeen een stuk lastiger dan een gewone (Ďopení) operatie. Hij moet bijvoorbeeld al zijn handelingen op een TV-scherm volgen, in een 2-dimensionaal beeld en moet met zijn instrumenten door buisjes in de wand van de buik of borstholte werken, waardoor de bewegingsvrijheid afneemt. Om die reden wordt nog niet een heel groot aantal ingrepen als kijkoperatie uitgevoerd.


Met behulp van robots wordt het mogelijk om steeds moeilijkere en preciezere operaties als kijkoperatie uit te voeren. Op ingenieuze manier geeft een operatierobot de chirurg weer een 3-dimensionaal beeld van het operatieterrein, zodat goed diepte kan worden gezien. Daarnaast zorgen robots ervoor dat de handigheid en het manoeuvreer-vermogen van de chirurg tijdens kijkoperaties toeneemt, onder andere door het gebruik van kleine polsgewrichtjes aan het uiteinde van de instrumenten.


Welke operaties zijn geschikt voor robotchirurgie?


In principe alle operaties die als kijkoperatie uitgevoerd kunnen worden. Vooral ingrepen aan maag, slokdarm en prostaat worden op dit moment veelvuldig met behulp van een robot verricht.


Wat zijn de voordelen van kijkoperaties door middel van robotchirurgie?


Deze zijn gelijk aan de voordelen van Ďgewoneí kijkoperaties, te weten:  • Minder pijn wegens de kleinere wondjes


  • Minder bloedverlies tijdens de operatie


  • Doordat de patiŽnten minder pijn ondervinden kunnen ze sneller mobiliseren (uit bed komen en rondwandelen) wat minder kans op infecties van de luchtwegen geeft en het maag-darmstelsel sneller op gang doet komen.


  • Korter verblijf in het ziekenhuis


  • De patiŽnt herstelt sneller, is eerder in staat om zijn gewone activiteiten weer op te pakken en kan eerder weer aan het werk


  • Cosmetisch: bij een kijkoperatie worden slechts enkele kleine sneetjes van 5-12 mm gemaakt.

Daarnaast is het belangrijkste voordel van robotchirurgie de toegenomen precisie en handigheid van de chirurg, die het mogelijk maakt om complexere operaties als kijkoperatie uit te voeren.


Wat zijn de nadelen van kijkoperaties door middel van robotchirurgie?


De algemene nadelen van kijkoperaties zijn ook hier van toepassing:  • De operatie duurt vaak wat langer dan een traditionele 'open' operatie


  • Niet altijd mogelijk vanwege doorgemaakte infecties of eerdere operaties; vaak is dan sprake van verklevingen (adhaesies) tussen de buikorganen en de buikwand waardoor het zicht beperkt is. Het losmaken van al deze adhaesies (zogenaamde adhaesiolysis) heeft de nodige risicoís zodat het vinden van vele adhaesies reden kan zijn tot het overgaan op een 'opení operatie (conversie).


  • Door een beperkt overzicht van het gehele operatie gebied (vanwege een klein gezichtsveld), kan het zijn dat problemen tijdens de operatie pas later worden opgemerkt.

Daarnaast is het voornaamste nadeel (maar niet voor u als patient) de explosieve stijging van de kosten van de operatie doordat hoogwaardig materiaal wordt gebruikt tijdens robotchirurgie, wat voor ťťnmalig gebruik is (= disposabel apparatuur welke voor ťťn patiŽnt gebruikt wordt = Single Patient Use). Disposabel operatiemateriaal wordt bij kijkoperaties in het algemeen vaak gebruikt, wat de efficiŽntie en hanteerbaarheid van het operatiemateriaal, de steriliteit en hygiŽne van de ingreep, en daarmee de veiligheid voor de patiŽnt ten goede komt.


Waar kunt u in Nederland terecht voor robotchirurgie?


Op dit moment wordt robotchirurgie in 5 ziekenhuizen in Nederland bedreven. Het Universitair Medisch Centrum in Utrecht begon in 2000 met het toepassen van deze technologie en heeft inmiddels zeer ruime ervaring met robotchirurgie voor onder andere operaties aan slokdarm, maag, darmen, prostaat, baarmoeder en eierstokken. De laatste jaren hebben ook het VU medisch centrum en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en het Academisch ziekenhuis Maastricht de beschikking over een operatierobot (Da Vinci) gekregen. Sinds april 2008 beschikt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch over de laatste generatie operatierobot: de De Vinci S HD. Meer informatie over urologische operaties in 's-Hertogenbosch (oa. met de Da Vinci S) vindt u hier.


Het verschilt per ziekenhuis welke operaties er met behulp van een robot worden uitgevoerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw huisarts of specialist om te overleggen of robotchirurgie in uw geval een mogelijkheid is.


Voor meer informatie: www.intuitivesurgical.com


Bron:


Deze informatie werd samengesteld door Surgical Patient Information Services.

laatste aanpassing van deze pagina: 17-10-2008
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.