zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Steun- en bewegingsapparaat
Post-traumatische dystrofie

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Post-traumatische dystrofie is een onbegrepen aandoening waarbij een slecht functionerende arm of been ontstaat na een letsel. Dit letsel kan onder andere een verzwikking, botbreuk, infectie of een operatie zijn. De Nederlandse benaming voor het ziektebeeld is posttraumatische dystrofie (PD). Synoniemen zijn onder andere: posttraumatische reflexdystrofie, reflectoire sympathicusdystrofie en Sudeckse atrofie. In de Engelstalige literatuur wordt meestal gesproken van Reflex Sympathetic Dystrophy (R.S.D.).

HOE HERKENT U POST-TRAUMATISCHE DYSTROFIE?
In het begin heeft het aangedane lichaamsdeel alle klassieke tekenen van een infectie. Na het letsel (of de operatie) blijft de arm of het been namelijk langer - en in toenemend mate - pijnlijk dan normaal. De huid is meestal rood, voelt warm aan en soms zitten er vochtdruppeltjes op. De arm of het been is gezwollen. Soms is de arm of het been in het begin al koud, dus kouder dan de rest van het lichaamsdeel en blauw van kleur. Bewegen en belasten van het aangedane lichaamsdeel is meestal niet mogelijk en de pijn neemt vaak toe. De gewone pijnstillers geven nauwelijks verlichting van de pijn.

Als dit langer aanhoudt, wordt de arm of het been langzaam stijf en er kan een doof gevoel ontstaan. Tenslotte kan dit in het ergste geval leiden tot een totale bewegingsbeperking.
Ernstige complicaties van PD zijn:
- infectie
- chronische wond (ulcus)
- chronische zwelling (oedeem)
- een gefixeerde abnormale stand van arm of been (dystonie)
- spierspasmen

Ziekten waar PD op kan lijken zijn een infectie, trombose, stoornissen ten gevolge van atherosclerose (arteriŽle insufficiŽntie), een acuut compartiment syndroom (zie COMPARTIMENTSYNDROOM) en diverse neurologische ziektebeelden.
Men is begonnen met wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak, behandeling en verloop van deze aandoening, maar goede langdurige onderzoeken ontbreken tot op heden.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?
Betrouwbare gegevens hierover zijn moeilijk te vinden omdat de diagnosecriteria van verschillende onderzoekscentra uiteenlopen. Globaal kan gesteld worden dat PD optreedt bij 7 - 37 % van alle patiŽnten met een gebroken pols.

BEHANDELING
Omdat de oorzaak van PD nog altijd onbekend is, is een op de oorzaak gerichte therapie nog niet voorhanden. Op dit moment bestaat de behandeling uit oefentherapie binnen de pijngrens en geneesmiddelen gericht op pijnstilling, vaatverwijding en ontstekingsremming. Ook worden wel injecties voor zenuwblokkade toegediend. Dit betekent het tijdelijk of langdurig stilleggen van een deel van het onwillekeurige zenuwstelsel in het aangedane gebied.
Tevens moet men de omstandigheden voor genezing zo gunstig mogelijk maken. Dit vraagt vaak aanpassing van de leefwijze en verstandig omgaan met het belasten van de aangedane arm of been. Hiervoor kan de revalidatiearts worden ingeschakeld.

INFORMATIE
Sinds 1988 bestaat de Nederlandse Vereniging van Post-traumatische Dystrofie PatiŽnten. Deze heeft als doelstelling:
- het bevorderen en ontwikkelen van activiteiten die het welzijn betreffen van PD patiŽnten
- het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar PD
- het bevorderen van onderling contact tussen patiŽnten

Het adres is:
Nederlandse Vereniging van Post-traumatische Dystrofie PatiŽnten
Postbus 31157
6503 CD Nijmegen

LITERATUUR
"Clinical aspects of reflex sympathetic dystrophy" P.H.J.M. Veldman. Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen, januari 1995.
"Pathophysiological mechanisms of reflex sympathetic dystrophy" L. van der Laan. Proefschrift Katholieke Universiteit Nijmegen, januari 1999.

BRON
Deze informatie is samengesteld door Surgical Patient Information Services.

laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.