zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Steun- en bewegingsapparaat
Knieblessure

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Stelt U zich eens voor, U verdraait tijdens een voetbalwedstrijdje Uw knie, U valt en de knie doet pijn. U kunt er nog met moeite op staan en U krijgt het gevoel dat de knie stijver en dikker wordt: kortom U hebt een knieblessure. Ook al is er misschien niet direct een dokter aanwezig, toch kunt U met de volgende informatie vast stellen wat er met de knie aan de hand is.
Een knieblessure bestaat doorgaans uit een van de volgende letsels: een gescheurde meniscus, een kapotte kruisband of een gescheurde zijband.
Gedetailleerde informatie over wat precies een meniscus en een kruisband zijn, krijgt U in het laatste deel van deze tekst; nu volgt eerst advies over wat u zelf bij een blessure kunt doen.
Kunt U de knie nog volledig strekken? en kunt U er ook nog met Uw volle gewicht op staan? en kunt U dat ook de volgende dag nog?, in dat geval valt de blessure waarschijnlijk nogal mee.
Is de knie heel snel dik geworden, b.v. binnen een half uur? Dan zit er waarschijnlijk bloed in het gewricht. Kunt U de knie heel duidelijk niet meer strekken of hebt U tijdens het bewegen een duidelijk knerpend geluid in het gewricht, dan is mogelijk een van de meniscussen afgescheurd. In deze gevallen is verder onderzoek door een chirurg noodzakelijk. Dit zal een chirurg zijn gespecialiseerd in het bewegings apparaat (bv. trauma chirurg, of een orthopedisch chirurg). Dat hoeft niet op stel en sprong, maar wel b.v. binnen enkele dagen. Vraag Uw huisarts om verwijzing. IJsblokjes, in een plastic zak op de knie gelegd, kunnen veel zwelling en zelfs bloeding beperken; begin daar dus zo snel mogelijk mee, bij voorkeur reeds op het voetbalveld of in de sport-accommodatie, het kan in ieder geval geen kwaad. Een zwachtel of knieband heeft alleen zin als U dit als prettig ervaart. Vochtvorming door b.v. een gescheurde meniscus, wordt er niet echt door tegengehouden. Als U de knie volledig kunt strekken dan is enkele keren per dag oefenen in ieder geval nuttig: strek het been krachtig maar met de voet op de grond steunend, houdt dit enkele tellen vol en laat het been dan weer ontspannen. Op deze wijze wordt voorkomen dat de bovenbeenspieren verslappen.

WAT KAN UW HUISARTS ER AAN DOEN?
Uiteraard is een huisarts of sportarts beter in staat om een knieblessure te beoordelen dan Uzelf. Er kan een voorlopige diagnose worden gesteld en bij een erg dikke knie kan een huisarts wellicht het vocht verwijderen. Bevindt zich echter bloed in het gewricht, dan is onderzoek en behandeling door een chirurg in ieder geval gewenst. Fysiotherapie heeft alleen zin bij een juiste diagnose.

WAT KAN DE CHIRURG DOEN?
Hij onderzoekt de knie en stelt vast of er een meniscus letsel of een bandletsel is. Een gewone röntgenfoto is niet altijd nodig; een contrastfoto is ouderwets en kan zelfs gevaarlijk zijn indien zich bloed in het gewricht bevindt. In sommige grotere ziekenhuizen wordt mogelijk een MRI-scan gemaakt. Dit is geen onderzoek met röntgenstralen maar een afbeelding van de knie d.m.v. magneetgolven. Het voordeel van deze methode is dat een beschadiging van kraakbeen, banden en meniscus met een redelijke betrouwbaarheid zichtbaar gemaakt kan worden. Maar ook een MRI-scan kan geen meniscusletsel verhelpen.
Bij bloed in het gewricht of bij verdenking op een meniscusscheur of kruisbandletsel zal de chirurg U waarschijnlijk voorstellen om een arthroscopie te doen, ook wel kijkoperatie genoemd. Het voordeel van een dergelijke ingreep is, dat via enkele zeer kleine wondjes alle onderdelen van de knie kunnen worden gezien, en dat een juiste diagnose kan worden gesteld. Een afgescheurd stukje van de meniscus of een flard van een uitgescheurde kruisband kan met deze ingreep worden verwijderd. Het is zelfs mogelijk om later, via een dergelijke ingreep een nieuwe kruisband te maken.

BOUW VAN HET KNIEGEWRICHT
Nu volgt nog een korte beschrijving van de bouw van het kniegewricht, wat een meniscus eigenlijk is en een beschrijving van de verschijnselen bij een blessure.
De meniscus is een halvemaanvormig stukje kraakbeen dat de ruimte opvult tussen de gewrichtsuiteinden en zorgt zowel voor smering van het gewricht als voor schokdemping. Elke knie heeft een binnen- en een buitenmeniscus. De verschijnselen van een scheur in de meniscus zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van het afgescheurde deel. Er kan pijn optreden tijdens belasten van de knie, vooral in de acute fase. Later kan de knie ook dik worden. Het buigen en strekken gaat moeilijk, vooral in het begin. Na enige dagen of weken kunnen de verschijnselen wel minder worden, maar krachtig strekken of schoppen blijft dan beperkt. Is het afgescheurde deel van de meniscus vast komen te zitten tussen de gewrichtsuiteinden, dan zit de knie op slot, meestal in een duidelijk gebogen stand. Ook kan een stukje meniscus tijdens het lopen eventjes inklemmen en dan het gevoel geven dat U schijnbaar spontaan door de knie zakt of dat er binnenin iets wegschiet.
De twee gewrichtsuiteinden worden via banden stevig bij elkaar gehouden. Links en rechts van het gewricht bevinden zich de zijbanden en binnenin het gewricht bevinden zich twee banden die elkaar kruisen: de voorste en achterste kruisband. Een gescheurde kruisband is tegenwoordig een veel voorkomende knieblessure. Door een plotselinge draai of andere geforceerde beweging scheurt een van de kruisbanden, meestal de voorste. Omdat daarmee ook vaak bloedvaatjes scheuren, loopt de knie meestal snel vol met bloed. Een knie die binnen een half uur dik is geworden na een blessure heeft meestal een gescheurde kruisband, soms in combinatie met andere gescheurde banden of met een kapotte meniscus. Doordat de knie als het ware opgeblazen is met bloed kan hij meestal ook niet goed bewogen worden. Dikwijls is met name het volledig uitstrekken duidelijk beperkt. Na enige dagen tot een week is de zwelling afgenomen en kan de knie weer beter worden bewogen, maar vaak blijft een gevoel van onzekerheid bestaan, het gevoel met een onverwachte beweging door de knie te kunnen zakken.
Bij een gescheurde zijband bestaan de verschijnselen bijna alleen uit pijn. De knie wordt meestal niet opvallend dik. De pijn tijdens het strekken wordt meestal aan de binnenzijde van de knie op het breedste gedeelte van het bovenbeenbot gevoeld. In kleermakerszit is de pijn het minst; schoppen of stoten met de binnenkant van de voet doet de pijn verergeren.


BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.


[advertentie]
Voor meer informatie over de nabehandeling van knieklachten kijkt u op de site van Bauerfeind Benelux.

laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.