zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Algemeen
Laparoscopie (kijkoperatie in de buik)

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

WAT IS EEN KIJKOPERATIE?
Een kijkoperatie is een operatie waarbij de chirurg een kleine geavanceerde camera in het operatiegebied brengt en zodoende zijn verrichtingen via een monitor kan volgen. Deze zogenaamde endoscopische operaties (ook wel sleutelgat of minimaal invasieve operaties genoemd) zijn toepasbaar voor vele operatieindicaties en worden steeds vaker verricht in speciaal daarvoor ingerichtte operatiekamers (Endosuites).
Een kijkoperatie in de buik (laparoscopie) wordt onder andere toegepast om diagnostische redenen of voor maag- en darmoperaties. Sinds 1987 wordt de galblaas veelal via een kijkoperatie verwijderd (de zogenaamde laparoscopische cholecystectomie) en is daarmee de meest toegepaste laparoscopische operatie.
Bij een laparoscopie worden een aantal kleine huidincisies (=sneetjes in de huid) gemaakt, waardoor de instrumenten worden ingebracht. Er zijn minimaal twee openingen nodig, ťťn voor de camera en ťťn voor een werkinstrument.

Om voldoende werkruimte voor de operatie te creŽren moet de buikholte allereerst worden opgeblazen (=geÔnsuffleerd). Dit gebeurt vaak met een een holle naald, met een bescherming op de punt (de zogenaamde Veress-naald) maar kan ook door middel van een kleine opening in de buik gebeuren, waarbij een speciale troicart (werkbuis) wordt ingebracht. Via deze instrumenten wordt de buik opgeblazen met CO2 (kooldioxide)

Wanneer u klilkt op 'Operatie in beeld' ziet u onder andere hoe chirurgen de Veress-naald in brengen in de buikholte, welke daarna wordt gevuld met kooldioxide
(klik op afbeeldingen voor vergrotingen).

WELKE OPERATIES ZIJN GESCHIKT VOOR ENDOSCOPIE? (KIJKOPERATIE)
Er zijn veel soorten ingrepen welke op deze minimaal invasieve manier zijn uit te voeren:
* operaties aan de dunne en de dikke darm (o.a. darmresectie bij de ziekte van Crohn en darmkanker), aan de longen (thoracoscopie)
* verwijdering van organen zoals de galblaas, wormvormig aan hangsel vd blinde darm, milt, nier, bijnier
* herstel van buikwandbreuken (littekenbreuk of liesbreuk), middenrifbreuk-operaties
* behandelen van oesophageale reflux (zuurbranden)
* chirurgie aan knieŽn, enkels, schouders en wervelkolom (arthroscopie)
* diagnostische kijkoperatie: als de klachten niet ťťn richting opwijzen
* gynaecologische ingrepen zoals verwijderen van de baarmoeder,sterilisatie e.d.

Wanneer u klikt op 'Operatie in beeld' ziet u beelden van een kijkoperatie in de borstholte, een zogenaamde thoracoscopie.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?
* Minder pijn wegens de kleinere wondjes
* Minder bloedverlies tijdens de operatie
* Doordat de patiŽnten minder pijn ondervinden kunnen ze sneller mobiliseren (uit bed komen en rondwandelen) wat minder kans op infecties van de luchtwegen geeft en het maag-darmstelsel sneller op gang doet komen.
* Korter verblijf in het ziekenhuis
* De patiŽnt herstelt sneller, is eerder in staat om zijn gewone activiteiten weer op te pakken en kan eerder weer aan het werk
* Cosmetisch: bij een kijkoperatie worden slechts enkele kleine sneetjes van 5-12 mm gemaakt.

WAT ZIJN DE NADELEN?
* De operatie duurt vaak wat langer dan een zogenaamde 'open' operatie
* Niet altijd mogelijk vanwege doorgemaakte infecties of eerdere operaties; vaak is dan sprake van verklevingen (adhaesies) tussen de buikorganen en de buikwand
* Door een beperkt overzicht van het gehele operatie gebied (vanwege een klein gezichtsveld), kan het zijn dat problemen tijdens de operatie pas later worden opgemerkt.

WAAR EN WIE DOET KIJKOPERATIES EN WIE KOMT ER VOOR IN AANMERKING?
In alle Nederlandse ziekenhuizen worden kijkoperaties uitgevoerd door diverse specialisten, echter het verschilt per ziekenhuis welke operaties via een kijkoperatie worden uitgevoerd. Hiervoor zult u met uw huisarts of specialist moeten overleggen of het in uw geval mogelijk is.

BRON
Deze informatie werd samengesteld door Surgical Patient Information Services.

[advertentie]
Voor aanvullende informatie over o.a. laparoscopische ingrepen kijkt u op de nieuwe voorlichtingspagina www.jnjmedical.nl/.
laatste aanpassing van deze pagina: 27-3-2006
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.