zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Vaatstelsel
Aneurysma van de aorta

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Een aneurysma is een lokale uitzetting van een slagader. Wanneer die uitzetting meer dan 50% van de normale diameter van het vat bedraagt spreken we van een aneurysmatische verwijding. Aneurysmata kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen (hersenslagader, halsslagader, de grote lichaamsslagader en slagaders naar de benen). Het meest bekend (en het meest frequent voorkomend) is het aneurysma van de grote lichaamsslagader (aorta).
Een aneurysma komt veelal voor bij mensen met atherosclerose maar dit is niet uitsluitend de oorzaak. Ook andere factoren zijn waarschijnlijk van belang zoals de plaatselijke druk van binnenuit de slagader, de hoeveelheid elastisch- en bindweefsel in de vaatwand, en in bepaalde families komt het vaker voor.
Het aneurysma van de aorta begint veelal een eindje onder de aftakkingen van de nierslagaders en eindigt boven de splitsing naar het linker- en rechterbeen. Soms is het zo dat zijtakken van de aorta (bijvoorbeeld de aftakkingen naar de benen) ook verwijd zijn.

Een aneurysma van de aorta geeft in principe geen klachten. Meestal wordt een dergelijke afwijking dan ook per toeval gevonden wanneer bijvoorbeeld om een andere reden een echografie van de buik wordt gemaakt. Wanneer er een aneurysma gevonden wordt, dan is vaak een operatie nodig. Dit komt omdat de verwijding een zwakke plek in de wand van de slagader betekent, waarin een scheur kan ontstaan met als gevolg een levensbedreigende bloeding. Hoe groter het aneurysma, des te groter het risico. Wanneer een aneurysma van de aorta een scheur gaat vertonen (symptomatisch wordt), gaat dit gepaard met een hoog risico op overlijden. Ook kan er, doordat er een bloedstolsel of een stukje van de wand van de slagader is losgeraakt, plotseling een afsluiting optreden in een slagader verder stroomafwaarts (embolie) wat ernstig zuurstofgebrek voor het orgaan erachter oplevert. Een operatie draagt echter ook een risico op complicaties en soms zelfs overlijden. Daarom wordt alleen geopereerd wanneer de kans op een scheur in de wand (een ruptuur) beduidend is toegenomen. In de regel gebeurt dit wanneer de doorsnede van het aneurysma boven de 5 cm komt. U kunt zich voorstellen dat niet alleen de absolute omvang van belang is maar ook de groei in de tijd. Wanneer bij toeval een klein (bijvoorbeeld 3,5 cm) aneurysma van de aorta wordt gevonden, zal deze patiŽnt jaarlijks een echografie van de buik ondergaan om de eventuele groei te meten. Wanneer de vaatchirurg ziet dat de omvang beduidend toegenomen is, zal ook een operatie overwogen worden.

ONDERZOEK
Zoals gezegd is een echografie een uitstekend onderzoek om een aneurysma op het spoor te komen en ook de omvang te vervolgen. Wanneer een operatieindicatie is gesteld zal vaak een CT-scan gemaakt worden van de lichaamsslagader en beenvaten (een CTA). Hierbij wordt tevens contrastmiddel in de bloedvaten gespoten om een goede afbeelding te krijgen. Wanneer u een dergelijk onderzoek dient te ondergaan en u bent allergisch voor contrastmiddelen, dient u dit ruim voor het onderzoek (tijdens uw polikliniek bezoek) te vermelden, maar uw behandelend arts zal u dit ook vragen.

Op een CT-scan kan de vaatchirurg zien vanaf welk niveau het aneurysma begint en waar het eindigt.

DE OPERATIE
Bovengenoemde gevaren kunnen worden voorkomen door een operatie, waarbij het aneurysma door een vaatprothese wordt vervangen. Dit gebeurt via een buikoperatie waarbij de gehele buik geopend moet worden. In bijzondere gevallen zal dit via een meer zijdelingse benadering gebeuren. Boven het begin van de verwijding zal de aorta tijdelijk worden afgeklemd om 'droog' te kunnen opereren. Nadat ook de beenvaten zijn afgeklemd zal het aneurysma worden geopend en de vaak aanwezige stolsels worden verwijderd.

Klik op 'Operatie in beeld' voor operatiefoto"s

In deze opengeklapte wand van het aneurysma wordt nu een kunstofvaatprothese gehecht en hierna wordt de aneurisma-mantel vaak hierover weer gesloten. Erboven ziet u op een foto de opengeklapte binnenkant van het aneurysma, met daarin een kunststof vaatprothese met twee "poten" welke naar de liezen lopen (een zogenaamde broekprothese). Zodoende zal het bloed via het kunststofvat naar de benen kunnen stromen. Dit betreft een zware operatie waarvoor u al gauw tien dagen in het ziekenhuis moet blijven. Na de operatie zult u veelal naar de intensive care unit worden gebracht en soms een nacht worden beademd.

MOGELIJKE COMPLICATIES
Zoals na iedere operatie bestaat er een risico op een nabloeding, wondinfectie of een infectie van de blaas of luchtwegen. Bij mannen kan het voorkomen dat na de operatie aan de aorta de erectie gestoord is of dat, ondanks een normale erectie, de zaadlozing wegblijft. Dit kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend van aard.
Omdat de bloeddruk tijdens zo'n operatie soms tijdelijk kan zakken of omdat de doorbloeding van de nieren door een andere reden is verminderd, kunnen de nieren te weinig zuurstof hebben gehad. Dat betekent dan meestal dat de nieren niet zullen functioneren en soms is het zelfs noodzakelijk tijdelijk dialyse (spoeling door middel van een kunstnier) toe te passen. Gelukkig herstelt dit in veel gevallen spontaan maar soms is dit blijvend.

NA ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS
Na ontslag uit het ziekenhuis merkt u dat u snel moe bent. Dit duurt vaak lang, soms een half jaar. Vaak zult u de eerste maanden medicijnen moeten blijven gebruiken om het bloed dunner te houden. Het is verstandig om zo veel mogelijk te voorkomen dat de arteriosclerose sneller voortschrijdt dan normaal. Dit betekent dat u zo gezond mogelijk moet leven, niet roken, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voorkom overgewicht.

Als u suikerziekte, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte hebt, dient dat alles goed onder controle te zijn.BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.


laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.