zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Vaatstelsel
Angiografie

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Angiografie is een onderzoek waarbij contrast direct in een slagader wordt ingespoten, waarna snel een aantal foto's worden genomen of een filmpje wordt gemaakt. Hierdoor kan een afbeelding worden verkregen van de bloedvaten in het hele lichaam.

Hiernaast ziet u een afbeelding van een angiografie. De zwart gekleurde kanalen zijn slagaders (met contrast gevuld). Links in beeld ziet u een verstopte slagader ter plaatse van de knie, welke zich onder knieniveau weer vult via zgn. "collateralen". Rechts in beeld een niet verstopte slagader.
Kijk ook bij vaatlijden en doppleronderzoek.

Omdat er bij dit onderzoek een slagader (meestal in de lies) wordt aangeprikt wordt u in het ziekenhuis opgenomen. Normaal gesproken kan dit met een dagopname. U gaat dan 's middags of 's avonds weer naar huis. In enkele gevallen kan de arts beslissen dat u ter controle een nacht moet blijven. U gaat dan de volgende ochtend naar huis.

HET ONDERZOEK
Onder plaatselijke verdoving wordt één van beide liesslagaders aangeprikt nadat u bent afgedekt met steriele doeken. Er wordt vanuit de lies een catheter (een dun slangetje) ingebracht in de bloedvaten. Hier zult u weinig van merken omdat de bloedvaten aan de binnenzijde ongevoelig zijn. Als de catheter op de goede plek ligt wordt de contrastvloeistof ingespoten waardoor de bloedvaten zichtbaar worden op de foto. Tegelijkertijd wordt er een fotoserie gemaakt. De contrastvloeistof veroorzaakt een warm gevoel dat ook vrij snel weer weg is. Er worden meerdere fotoseries van u gemaakt. Na het maken van de foto's wordt de catheter weer verwijderd en wordt de prikplaats ongeveer 10 minuten dichtgedrukt. Tot slot krijgt u nog een drukverband in de lies en komt u weer in uw bed te liggen.

RISICO'S
Wanneer afbeeldingen worden gemaakt van de hersenvaten zijn er een aantal risico's die op andere plaatsen in het lichaam niet zo op de voorgrond staan. Omdat door het inspuiten van het contrast het bloed tijdelijk verdund wordt, kan het voorkomen dat tijdelijke of in het ergste geval blijvende neurologische uitval ontstaat. Ook kan door de catheter een stukje van de binnenkant van het bloedvat worden losgemaakt, wat dan als een propje naar de hersens schiet. De kans dat zoiets gebeurt is echter heel klein en de reden om het onderzoek te doen altijd heel dringend.

Wanneer u bekend bent met een allergie voor contrastmiddelen dient u dit te vermelden aan de arts welke dit onderzoek voor u aanvraagd. Zodoende kan er rekening mee worden gehouden door bepaalde medicijnen tijdig voor het onderzoek toe te dienen. Wanneer een ernstige allergische reactie al eerder is voorgekomen zal sterk overwogen moeten worden of het onderzoek wel uitgevoerd moet worden.BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.


laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.