zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Huidaandoeningen
Wijnvlek

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Drie tot vijf van elke duizend kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Ze manifesteren zich vooral in de hals en het gezicht. De aandoening is niet erfelijk.
Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring, dikwijls ter hoogte van het gelaat maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt. E
en wijnvlek zal nooit spontaan verdwijnen.

ACCEPTATIE
Het kan lastig zijn om te accepteren dat het gelaat ontsierd is door een wijnvlek. Ook gebeurt het nog steeds dat de omgeving vervelend reageert. Hier zult u zelf mee om moeten leren gaan. Een wijnvlek kan enigszins gecamoufleerd worden met make-up, maar zal natuurlijk niet onzichtbaar worden.

LASERBEHANDELING
Laserbehandeling kan goede resultaten opleveren, het effect van de behandeling varieert echter. Bij de een is de vlek na tien behandelingen helemaal weg, bij de ander is de vlek na dertig behandelingen nog steeds goed zichtbaar. Sinds 1991 wordt deze behandeling uitgevoerd in ziekenhuizen in Amsterdam en Eindhoven.
Bij de ingreep wordt de vlek beschenen met laserlicht, dat goed door bloed wordt geabsorbeerd en niet door de rest van de huid. De geabsorbeerde lichtenergie wordt in warmte omgezet. Zo ontstaat in de bloedvaten een hoge temperatuur, waardoor ze verschrompelen. Als de schade is geheeld, zijn er minder bloedvaten overgebleven - daardoor is de huidskleur meer op die van de omringende normale huid gaan lijken.

INFORMATIE
Nationaal Huidfonds, Arnhem
tel (026) 4452725
www.huidfonds.org
Huidinfolijn (026) 3514160
laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.