zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Huidaandoeningen
Besnijdenis (circumcisie)

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie

INLEIDING
Hier vindt u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling van een vernauwing van de voorhuid van de penis. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie voor iedereen weer anders kan liggen.

KLACHTEN
De medische reden om tot een besnijdenis (circumcisie) te besluiten is phimosis. Dit is een vernauwing van de voorhuid van de penis. Bij deze aandoening kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Klachten die daardoor kunnen optreden zijn bijvoorbeeld moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en geslachtsgemeenschap, een ontsteking rond de eikel en dergelijke. Om geloofsredenen kan vooral bij kinderen ook tot een besnijdenis worden besloten.

DE OPERATIE
De operatie houdt in dat de voorhuid losgemaakt wordt van de eikel. Bij een circumcisie wordt zowel het binnen- als het buitenblad van de voorhuid een stuk ingekort. Daarna wordt de voorhuid met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen. Ook kan een chirurg een voorhuidplastiek doen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.
De ingreep duurt ongeveer een half uur. Na een tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug.

DE VOORBEREIDING
De ingreep vindt doorgaans plaats op de afdeling dagverpleging/daghospitaal/dagbehandeling. Bij kinderen wordt de ingreep onder algemene verdoving (narcose) uitgevoerd; bij volwassenen kan het gewoonlijk met plaatselijke verdoving. Er worden dan twee injecties aan de basis van de penis gegeven. De gehele penis is daarmee tijdens de ingreep verdoofd.

MOGELIJKE COMPLICATIES
Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico"s op complicaties van een operatie, zoals nabloeding, wondinfectie. Gelukkig komen deze weinig voor.
Neemt u contact op met het ziekenhuis wanneer:
- De pijn erger wordt.
- Er pus of bloed uit de wond komt.
- De penis steeds dikker wordt.
- U meer dan 38 C koorts hebt.

NA DE INGREEP
Het is verstandig om het op de dag van de ingreep wat rustig aan te doen. Enige pijn is te verwachten. Als pijnstillers zijn paracetamol tabletten gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheker of drogist. Het plassen kan de eerste keer een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt bij doorplassen. Het gaasje dat ter bescherming na de ingreep is aangebracht kan verwijderd worden.
Kort na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het is het beste om de penis omhoog te leggen, richting navel.
Er kan gewoon gedoucht worden, maar het is niet verstandig de eerste week te zwemmen. Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes, die kunnen gaan schrijnen. Dit kan worden verminderd door na het douchen het wondgebied in te smeren met vaseline. Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving. Als de wond genezen is, is geslachtsgemeenschap weer mogelijk.

CONTROLE
Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor poliklinische controle. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Ze "lossen" vanzelf op.

VRAGEN
Hebt u nog vragen, bel dan gerust de betreffende afdeling van uw behandelend chirurg.

BRON
Deze informatie is zorgvuldig samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

LITERATUUR
U kunt meer lezen over (rituele) besnijdenissen in het volgende proefschrift:
'Rituele besnijdenis van jongens in Nederland' R.F. Schmitz
Utrecht, 9 maart 2001 (proefschrift) ISBN 90-393-2636-3

laatste aanpassing van deze pagina: 12-8-2005
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.