zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Aambeien operatie met de PPH stapler (procedure voor prolaps en hemorrhoïden)

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie


De PPH methode


Gedurende de laatste tien jaar is er een nieuwe ingreep ontwikkeld voor behandeling van aambeien, die inmiddels door veel chirurgen wordt toegepast. Tienduizenden patiënten in Europa hebben hun aambeien inmiddels door middel van deze operatie laten behandelen. In Nederland wordt deze methode sinds 1999 uitgevoerd.


PPH is een afkorting voor Procedure voor Prolapse en Hemorrhoïden. De operatie is minimaal invasief (een minimale belasting voor het lichaam, dus géén zware operatie). PPH kan in een dagbehandeling worden uitgevoerd onder een lichte, algehele narcose of onder regionale verdoving (spinaal anesthesie, ofwel 'een ruggenprik'). De ingreep word veelal in dagbehandeling gedaan, soms met één nacht ziekenhuisopname. Veel patiënten die de ingreep hebben ondergaan geven aan dat ze weinig pijn voelen na de operatie en dat ze hun normale activiteiten al snel na de operatie kunnen hervatten.


Als uw specialist een operatie voorstelt, bespreek dan met hem of haar de eventuele mogelijkheid van een PPH procedure.


Wanneer PPH?  • Bij derde- en vierdegraads aambeien.

  • Bij tweedegraads aambeien wanneer andere behandelmethoden in het verleden niet tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Het principe


Bij een PPH procedure wordt het verzakte slijmvlies bóven de aambeien verwijderd en worden de aambeien teruggebracht naar hun oorspronkelijke anatomische positie. Binnen vier tot zes weken slinken de aambeien weer tot hun normale proportie. Vergeleken met een traditionele aambeienoperatie (hemorrhoïdectomie) is er bij een PPH procedure minder pijn. Dit komt omdat de ingreep wordt uitgevoerd in een gedeelte van de endeldarm waar zich minder pijnzenuwen bevinden. Hierdoor kunnen PPH patiënten hun dagelijkse activiteiten sneller weer op pakken.


De PPH operatie


Voor een zeer nauwkeurige uitleg en informatieve animaties betreffende de PPH procedure, verwijzen wij graag naar de website www.aambeieninfo.nl.


Resultaat


De ingreep resulteert in een afgenomen bloedtoevoer naar zowel de inwendige als uitwendige aambeien waardoor deze na een aantal weken zullen slinken.


Na de ingreep


U kunt na de operatie altijd wat ongemakken ondervinden. Normaal gesproken zult u hierover informatie ontvangen van uw behandelend specialist. Mocht u hierover vragen hebben, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw behandelend specialist.


De voordelen van PPH:  • weinig pijn na de operatie dus minder pijnstillers

  • het gewone leven kan snel weer worden hervat

  • minder nazorg nodig waardoor minder afspraken bij de specialist

  • mogelijkheid van dagbehandeling.

Risico's en complicaties


Bij iedere ingreep is er kans op complicaties ook al is deze kans bij de PPH klein. Bij PPH bestaat dezelfde kans op algemene complicaties als bij andere operaties. Bespreek deze mogelijke risico's en complicaties met uw behandelend arts. De algemene complicaties van een aambei ingreep zijn bloedverlies ná de operatie, wondinfectie en urineretentie.


De specifieke risico's van een PPH-ingreep zijn:  • Er kan schade worden aangebracht aan de wand van de endeldarm.

  • Er kan schade worden aangericht aan de sluitspier van de anus. Dit kan korte- of langetermijn gevolgen zoals pijn of incontinentie hebben

  • Sommige mensen geven na de procedure een gevoel van 'aandrang' aan.

  • Tijdens de procedure word de sluitspier beperkt opgerekt, dit kan tot urineretentie lijden. Dit is van tijdelijk aard.

Deze mogelijke complicaties kunnen uiteindelijk ontstaan na iedere vorm van aambeioperatie, waaronder de PPH procedure.


Voor méér informatie over deze PPH ingreep, verwijzen wij graag naar www.aambeieninfo.nl.


BRON


Bovenstaande informatie is samengesteld door Ethicon Endo-Surgery, een divisie van Johnson & Johnson Medical BV.

laatste aanpassing van deze pagina: 29-5-2007
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.