zoeken
ZOEK
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
disclaimer & copyrights
ga een pagina terugvergroot de tekstverklein de tekstdruk deze pagina af
Categorie: Maag- en darmstelsel
Aambeien behandeld dmv de HAL en RAR techniek (Haemorrhoidal Artery Ligation & Recto Anal Repair)

Klik op "Operatie in beeld" voor afbeeldingen met betrekking tot deze operatie


Inleiding


…ťn op de twee volwassenen heeft wel eens last van aambeien. Hierbij kunnen klachten als pijn, jeuk en anaal vocht- en/of bloedverlies optreden. Ook felle ontstekingen komen voor. De klassieke chirurgische ingrepen om aambeien te behandelen zijn pijnlijk. Er is echter een nieuwe behandelmethode; de HAL & RAR behandeling (Haemorrhoidal Atery Ligation & Recto Anal Repair). Pijnklachten komen na deze behandeling weinig voor. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.


Wat zijn aambeien?


Aambeien (de medische term is 'hemorroÔden') zijn zwellichamen in het onderste gedeelte van de endeldarm. Een zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt met een laagje slijmvlies. In de volksmond wordt de term aambeien gebruikt wanneer de zwellichaampjes klachten geven, maar in feite heeft iedereen ze. Samen met de eigenlijke sluitspier zorgen aambeien voor een goede afsluiting van de endeldarm. In rust sluiten de zwellichamen de endeldarm. Bij ontlasting worden ze platgedrukt om de doorgang van de ontlasting mogelijk te maken. Aambeien zijn kwetsbaar en kunnen beschadigen, bijvoorbeeld door harde ontlasting. De zwellichamen zakken dan uit en de bloedtoevoer naar de aambei wordt belemmerd. Er ontstaat een soort spatader. Het is niet altijd duidelijk waarom iemand last van vergrote aambeien krijgt.


De aandoening wordt in ieder geval bevorderd door: • te sterk persen, bijvoorbeeld bij harde ontlasting;

 • zwangerschap en bevalling (persen);

 • leeftijd, bij het ouder worden verzwakt het weefsel;

 • een ongezonde leefwijze; weinig beweging, een slecht eetpatroon, alcohol, etc.

Behandelingsmogelijkheden


Er zijn verschillende gradaties: • Anus met licht vergrote aambeien;

 • Anus met vergrote aambeien, die bij het persen naar buiten komen en vanzelf weer terug trekken.

 • Sterk vergrote aambeien die zich alleen handmatig in de anus laten terugduwen.

 • Zeer sterk vergrote aambeien die voortdurend uit de anus puilen.

In het algemeen kunnen we zeggen dat gradatie 1 goed met medicijnen behandeld kan worden. Bij de gradaties 2 t/m 4 is een chirurgische behandeling noodzakelijk. De behandeling bestond er tot voor kort uit, dat de aambeien werden afgebonden en/of weggesneden. Dit betekende meestal enkele weken wondzorg en soms ook een opname in het ziekenhuis.


De HAL & RAR methode


De HAL & RAR behandeling vindt plaats onder algehele narcose of u krijgt een ruggenprik. Bij de HAL-methode wordt een speciaal instrument in de anus gebracht, waarmee de chirurg de vaten in de endeldarm kan lokaliseren. De vaten worden vervolgens afgebonden. Omdat de aambeien niet langer van bloed worden voorzien verschrompelen ze. Na 1 a 2 weken zijn de klachten verdwenen. Deze behandeling is effectief bij behandeling van 2e graad, of lichte 3e graad aambeien. Bij aambeien een 3e of 4e gradatie kan de HAL-behandeling worden aangevuld met de RAR-methode. Bij de RAR-techniek wordt, met een speciaal voor deze behandeling ontwikkeld apparaatje, een draadje van boven naar onder door het uitgezakte weefsel geregen. Beide uiteinden van de draad worden vervolgens samengetrokken en worden naar boven vastgeknoopt. Hierdoor worden de uitgezakte aambeien omhoog getrokken. Door dit 'liften' bevinden de aambeien zich weer op de plaats waar zij thuishoren.


Na de ingreep


De ingreep duurt slechts ongeveer 20 minuten. Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling Dagverpleging. U mag dezelfde dag weer naar huis. Na de behandeling heeft u vrijwel geen pijn. In het weefsel waardoor de draad geregen wordt, voelt men geen pijn. U kunt de dag na de behandeling uw normale werkzaamheden weer hervatten. De eerste week na de behandeling kunt u eerder aandrang voelen voor ontlasting. Dit is normaal.


De resultaten van deze behandeling zijn zeer succesvol. Het is zeer waarschijnlijk dat u na deze behandeling van uw klachten af bent. Bij graad 2 aambeien is de behandeling succesvol bij ongeveer 90% van de patiŽnten. Bij graad 3 of 4 aambeien is dat iets lager (ongeveer 75-80%).


De voordelen op een rij


De HAL & RAR behandeling heeft de volgende voordelen: • u mag dezelfde dag weer naar huis;

 • u heeft weinig of geen pijnklachten na de ingreep;

 • u kunt de dag na de ingreep uw normale activiteiten weer oppakken;

 • u bent hoogstwaarschijnlijk van uw klachten af.

Download brochure over HAL en RAR


Deze patiŽnteninformatie is zorgvuldig samengesteld door de afdeling Chirurgie en bureau PatiŽntenvoorlichting van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Voor het maken van een afspraak belt u met:


Polikliniek Chirurgie, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Locatie Groot Ziekengasthuis (073) 699 27 08

laatste aanpassing van deze pagina: 12-4-2008
 
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.